25 Mayıs 2012 Cuma

"Bal Verimini Sakarya Irkı Arılar Artıracak"


Yağmurlu ve sisli havalarda bal üretebilmeleri, dayanıklılıkları ve Türkiye ortalamasının iki katına yakın bal verimiyle rakiplerinden ayrılan Sakarya ırkı arılar, üreticilerden yoğun talep görüyor.


Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği'nin Ar-Ge çalışmaları kapsamında damızlık ve yerli ırk arıları aşılayarak ürettiği Sakarya ırkı arılar, özellikleriyle bal üreticilerininilgisini çekiyor.
Yağmurlu ve sisli havalarda çalışarak bal üretimin daha geniş bir sezonda yapılabilmesine imkan sağlayan yeninesil arılar, Türkiye'nin pek çok bölgesine de uyum sağlıyor. Türkiye'de kovan başına bal verimi 16 kiloyken, Sakarya ırkı arıların bulunduğu kovanlardan 30 kiloya kadar bal alınabiliyor.
Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri aşılama tekniğiyle Sakarya'daki yerli ırk arılarla damızlık arılardan yeni bir ırk oluşturduklarını söyledi.
"Dünyada benzer çalışmanın olmadığı arı memesiyle arı artırma tekniği üzerinde çalıştık" diyen Ör, geliştirdikleri yeni nesil arıların pek çok özelliğiyle rakiplerinden ayrıldığını söyledi.
Sakarya ırkı arıların yağmurlu havada da çalıştığına dikkati çeken Ör, şöyle devam etti:
"Yağmurlu havada suya gittiğini, çalıştığını görebilirsiniz. Bunlar saf arılardır. Sakarya ırkı arıların morfolojik ve fizyolojik özellikleri farklı. Sakarya'da yaşayan yerli ırk arıları Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ne (ODTÜ) götürdüm. Akademisyenlerimiz baktı ve Sakarya ırkının yapılı olduğunu ve polen sepetçiklerinin daha büyük olduğunu söyledi. Bu arının Anadolu arısı, Kafkas arısı, Trakya arısı, Muğla arısından farklı olduğu görüldü.
Bu ırkı arıcılarımıza anlattık. Bizim için arıcıların bunun değerini anlaması önemli. Arıcılarımızla üretimi yayarak daha verimli çalışılmasını sağlayacağız."
Geliştirdikleri arıların orman gülünü de toplama özelliği bulunduğuna işaret eden Ör, "Akdeniz'den gelen arılar orman gülünü toplayamaz. Çok güçlü bir bal olduğu için Akdeniz'den gelen arılar aldıkları balı yediklerinde ölür. Bu balı toplayan arı buranın yerli arısıdır. Yerli arıyı da bu orman gülü balı muhafaza ediyor, başka arılar yaşayamadığı için orman gülü bu arı ırkını muhafaza etmiş bugüne kadar" şeklinde konuştu.
Sakarya ırkı arının veriminin yüksek olduğunu anlatan Ör, Türkiye ortalamasının kovan başına 16 kilo olduğunu, Sakarya ırkı arıların kovan başına 30 kilo bal ürettiğini söyledi.
-40 ile arı satışı-
Ör, arı satışından iyi gelir elde ettiklerini, arıcıların da arı üretimine yoğunlaştığını ve verim aldığını ifade etti.
Arıcılara daha önce arı sattıramadıklarını, arı satmanın yanlış bir düşünce olarak algılandığına dikkati çeken Ör, "Arıcılarımız oğul arı üretmiyorlardı, ana arı üretmiyorlardı. Arı satmak onlara zor geliyordu. Arıcılarımız, 'Bu baldan daha karlıymış, seneye müşteri bulun, bu arılardan üreteyim, satayım' diyor" diye konuştu.
Yıl içinde 10 bin arı satmayı düşündüklerini dile getiren Ör, "Ana arıya talep çok. Arıcılarımız çok yoğun şekilde soruyorlar. Kocaeli, İstanbul, Bursa, Zonguldak, Bolu, Kastamonu, Ankara, Çankırı, Samsun, Trabzon, Rize, Siirt, Van ve Bitlis'in de aralarında olduğu 40 ile arı gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: haberciniz.biz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder