Arıcılık Yönetmeliği
Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığından:
Resmi Gazete Tarihi: 30/11/2011
Resmi Gazete Sayısı: 28128
BİRİNCİ BÖLÜM: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı;
arıcılıkta yetiştiricilik, araştırma, gen kaynaklarının tespiti, muhafazası,
ıslahı, suni tohumlama, yeni hatların oluşturulması, damızlık materyalin ithalat
ve ihracatı, ticari maksatla ana arı yetiştiriciliği temel esaslarının
belirlenmesi, yaygınlaştırılması ve arı sağlığının korunmasına yönelik
tedbirlerin alınmasıdır.
Kapsam
Madde 2 - (1) Bu Yönetmelik; arıcılıkla
ilgili her türlü üretim, ıslah, damızlık materyali elde etme, sabit ve gezginci
arıcılık konusundaki esasların belirlenmesi, arı sağlığı ve nakline ilişkin
gerekli tedbirlerin alınması, alet, makine ve malzemelerin standardizasyonu,
eğitim, projelendirme, ballı bitkiler tarımının geliştirilmesi, ana arı
yetiştiriciliği, bal arılarında suni tohumlama konularını
kapsamaktadır.
Dayanak
Madde 3 - (1) Bu Yönetmelik; 3/6/2011 tarihli
ve 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri
Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner
Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 - (1) Bu Yönetmelikte
geçen;
a) Ana arı üreticisi: Ana Arı Yetiştiricisi
Sertifikası sahibi olup, damızlık ana arılardan ana arı üretip satan kişi veya
tüzel kişileri,
b) Ana arı üretimi: Aşılama tekniği kullanılarak,
damızlık olarak seçilmiş farklı kolonilerden ana ve erkek arı yetiştirilip
çoğaltılmasını,
c) Arıcı: Arıcılık işlerini meslek edinen ve
geçimlerini kısmen veya tamamen bu yoldan kazananları,
ç) Arıcılık: Arıyı canlı materyal olarak
kullanarak, arı ve arı ürünleri üzerinde fiilen yapılan çalışmaları,
d) Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS): Etiketlenmiş
kovanlara ait bilgilerin merkezi bir veri tabanında kayıt altına alındığı,
izlendiği, raporlandığı Bakanlık kayıt sistemini,
e) Arıcı kimlik kartı: Merkez birlikleri
tarafından üyelerine verilen arıcının bilgilerini içeren belgeyi,
f) Arı Konaklama Belgesi (AKB): Arıcının kayıtlı
olduğu il/ilçe dışında konaklamak için aldığı belgeyi,
g) Arılık: Arılı kovan ve ekipmanların bulunduğu
açık ya da kapalı tesis ve alanları,
ğ) Arı ürünleri: Arıcılık çalışmaları sonunda
üretilen bal, polen, balmumu, propolis, arı sütü, arı zehiri,
h) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığını,
ı) Birlik: 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri,
Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve 29/6/2004 tarihli ve 5200 sayılı Tarımsal
Üretici Birlikleri Kanunu çerçevesinde faaliyet gösteren arıcı
örgütlerini,
i) Gezginci arıcı: Bitkilerdeki farklı çiçeklenme
döneminden üst düzeyde faydalanmak ve kış koşullarından arılarını korumak
maksadıyla kolonilerinin yerini değiştiren arıcıyı,
j) İl müdürlüğü: Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı il müdürlüğünü,
k) İlçe müdürlüğü: Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı ilçe müdürlüğünü,
l) İşletme tanımlama numarası: İl/ilçe müdürlüğü
tarafından Türkvet kayıt sisteminde tanımlanan her bir işletme için verilen
numarayı,
m) İzole bölge: Bakanlıkça belirlenen ve yarıçapı
en az 15 km olan yalnızca saf ırk, ekotip veya üretilecek hibritin baba hattını
oluşturan kolonilerin bulunduğu yabancı kolonilerden arındırılmış ve dışarıdan
arı girişine kapalı çiftleştirme bölgesi alanı,
n) Koloni: Yumurtlayan ana arısı bulunan ve
üretim faaliyetlerinin sürdürüldüğü 3-4 açık ve kapalı yavrulu olmak üzere 6-8
ve üzeri çerçeveli arı ailesini,
o) Konaklama kapasitesi: Bir bölgede flora ve
ekolojik şartlar dikkate alınarak, mevcut kolonilerin verimini düşürmeden, birim
alanda bulundurulabilecek arılı kovan miktarını,
ö) Kovan: Taşınabilir arı ailesi
barınağını,
p) Polinasyon: Çiçekli bitkilerde döllenmenin bal
arıları tarafından gerçekleştirilmesini,
r) Sabit arıcı: Kolonilerini tüm yıl boyunca
Türkvet Kayıt Sisteminde İşletme Tanımlama Numarası ile kayıtlı olduğu yerde
bulunduran arıcıyı,
s) Suni tohumlama: Çiftleşme olgunluğuna gelmiş
arının spermi alınarak alet yardımıyla çiftleşme olgunluğuna gelmiş ana arının
döl yoluna verilmesini,
ş) Temel petek: Saf balmumundan sterilize
edilerek, tekniğine göre imal edilen standart ölçülerdeki balmumu
levhaları,
t) TSE: Türk Standartları Enstitüsünü,
u) Türkvet kayıt sistemi: Bakanlık Gıda ve
Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından, Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması,
Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği çerçevesinde oluşturulan işletmelerin,
yetiştiricilerin ve sığır cinsi hayvanların kimlik bilgilerinin kayıt altına
alındığı veri tabanını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM: Gezginci Arıcılık
Gezginci arıcılık
Madde 5 - (1) Gezginci arıcı hareketleri,
aşağıdaki hususlar çerçevesinde yürütülür.
a) Gezginci arıcıların yerleştirilmelerinde,
il/ilçe müdürlükleri yetkilidir.
b) İl ve ilçe müdürlükleri; gezginci arıcıların
konaklayacakları yerleri ve kapasiteleri; il/ilçe müdürlüğünde görevli arıcılık
konusunda deneyimli iki teknik personel ve birlik/birliklerin temsilcilerinden
oluşan en az üç kişilik bir komisyonla, bitki florası, topografik ve ekolojik
yapısı, yerleşim birimleri varsa sabit arıcılara ait koloni varlığını da dikkate
alarak belirler ve bunlar harita üzerinde işaretlenir. Orman bölgelerinin
kapasiteleri belirlenirken Orman ve Su İşleri Bakanlığının temsilcisi de
komisyonda yer alır. Bölge koloni kapasitesi, flora varlığında kayda değer
değişiklik olması (iklimsel veya yeni yerlerin açılması) durumunda
güncellenir.
c) Bölgeler için koloni kapasitesi belirlenirken
nektar ve polen veren tüm bitki varlığı göz önünde bulundurulur.
ç) Arılıklar, arı kışlatma bölgelerinde flora
kapasitesine bakılmadan en az 150 metre aralıkla yerleştirilir. Ancak narenciye
alanlarında kışlatma yerleşimi yapılırken arılıklar arası mesafe bölgenin flora
kapasitesine göre ve en az 300 metre olacak şekilde düzenlenir. Araziye özel
durumlarda uzaklığı belirlemeye il/ilçe müdürlüğü yetkilidir.
d) (Değişik bent: 22/03/2012 - 28241 S.R.G. Yön./1. md.) Belirlenmiş bölgede konaklayacak
gezginci arıcı, konaklayacağı yer gerçek kişiye ait ise şahısla, köy tüzel
kişiliği sorumluluğunda arazi ise köy muhtarlığıyla, diğer tüzel kişiliklere ait
arazi ise yetkililerle, Devlet ormanlarında konaklayacak arıcılar da Orman ve Su
İşleri Bakanlığının ilgili birimleri ile anlaşma yapar.
e) (Değişik bent: 22/03/2012 - 28241 S.R.G. Yön./1. md.) Konaklayacağı yeri anlaşarak
belirleyen arıcı, çıkış yapacağı ilin il/ilçe müdürlüğüne gideceği adresi sözlü
ya da yazılı beyan ederek Hayvan Sevklerine Mahsus Yurtiçi Veteriner Sağlık
Raporu alır ve arılarını sevk eder. Rapordaki sevk adresi ile konaklayacağı
adres aynı olmalıdır. Beş gün içerisinde konakladığı ilin il/ilçe müdürlüğüne,
veteriner sağlık raporu ile başvurarak EK-1'de yer alan Arı Konaklama Belgesini
(AKB) alır. AKB'si olmayan arıcının veteriner sağlık raporu vize edilmez.
Gezginci arıcılık yapan, kayıtlı olduğu adrese ve/veya kendi arazisine dönen
arıcının da arı hareketlerinin kontrolü ve takibi için AKB alması
gerekir."
f) (Değişik bent: 22/03/2012 - 28241 S.R.G. Yön./1. md.) Alınacak Hayvan Sevklerine Mahsus
Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporunda belirtilen adresten farklı bir adreste usule
aykırı yerleşen arıcının arıları, il/ilçe müdürlüğünün talebi ile mülki
amirlikçe güvenlik güçleri marifetiyle bulunduğu yerden kaldırılır. İl/ilçe
müdürlüğü, işgal edenler hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza
Kanununun 154 üncü maddesine göre işlem yapılmak üzere, Cumhuriyet savcılığına
suç duyurusunda bulunur. Kaldırma sürecinde meydana gelen zarardan arıcı
sorumludur. Nakliye ve işçilik ücreti arıcıdan alınır. Mücbir sebepten dolayı
arısını izin aldığı adres dışına götürmek zorunda kalan arıcıya il/ilçe
müdürlüğünce mazeretinin uygun görülmesi durumunda cezai işlem uygulanmaz, arıcı
beş gün içerisinde izin aldığı adrese sevk edilir.
g) AKB işlemlerini arıcı adına üçüncü şahıslar
takip edebilir.
ğ) Arazi sahipleri dışında herhangi bir muhtarlık
ile kamu kurum ve kuruluşunca, arıcıdan konaklama ücreti dâhil hiçbir ad altında
ücret alınmaz.
h) Konaklanan bölge için belirlenmiş koloni
kapasitesi üzerindeki yerleşim taleplerine il/ilçe müdürlüklerince izin
verilmez. Ancak konaklama planlamasında il/ilçe müdürlükleri sadece en son gelen
arıcıyı mağdur etmeyecek şekilde bölge koloni kapasitesi üzerinde konaklama
müsaadesi verir.
ı) Gezginci arıcılık yapan üreticiler, konaklama
yapılan yerlerde arıların çevreye zarar vermemesi için gerekli tedbirleri
almakla yükümlüdür. Arı konaklatılan alanlarda otlayan hayvanların arıdan zarar
görmemesi için tedbirleri almak hayvan sahiplerinin
sorumluluğundadır.
i) (Mülga bent: 22/03/2012 - 28241 S.R.G. Yön./1. md.)
j) Arı gen kaynaklarının tespiti ve yerinde korunması amacıyla izole
bölgeleri, bilimsel çalışmalar sonucunda oluşturulacak komisyon kararı
doğrultusunda Bakanlık belirler. Komisyon, Hayvancılık Genel Müdürlüğünce;
üniversite, birlik ve ilgili kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin katılımıyla
oluşturulur. İzole bölgelere dışarıdan arı girişleri yasaktır. İl/ilçe
müdürlükleri, ilan edilen izole bölgeye yasa dışı girenler hakkında 5237 sayılı
Türk Ceza Kanununun 154 üncü maddesine göre işlem yapılmak üzere Cumhuriyet
savcılığına suç duyurusunda bulunur.
k) Arılıklar, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde
yoldan en az 200 metre, stabilize ara yollarda ise en az 30 metre uzaklığa
yerleştirilir.
l) Gezginci arıcılık yapan arıcılar, arılarını
çevreye rahatsızlık vermeyecek şekilde meskûn mahal dışında bir yere
yerleştirir. Sabit arıcılar ise kolonilerini köy ve beldelerde çevreye
rahatsızlık vermeyecek şekilde ve insanların toplu olarak hizmet aldıkları cami,
okul, sağlık ocağı, karakol gibi benzeri alanlardan en az 200 metre uzağa
yerleştirir. Yerleşimin dağınık olduğu bölgelerde ise bu mesafe en yakın eve en
az 50 metre olmalıdır.
m) Meskûn mahal ve mücavir alan sınırları içinde
arı konaklatılmasında ortaya çıkan ihtilafların giderilmesinde il/ilçe
müdürlükleri yetkilidir.
n) Arılığın yerleşim yerinin komisyon tarafından
onaylanması durumlarında, yaşanacak herhangi bir olumsuzluk arıcının
sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
o) Devlet ormanlarında konaklayacak arıcıların
izin ile ilgili usul ve esasları ile arı konaklama yer tanzimi, arılık içme suyu
ve ulaşım yolları Orman ve Su İşleri Bakanlığınca sağlanır.
ö) 1/7/2003 tarihli ve 4915 sayılı Kara Avcılığı
Kanunu uyarınca ilan edilen Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahalarındaki
arıcılık faaliyetleri, ilgili mevzuat çerçevesinde hazırlanan Yönetim ve Gelişme
Plan Kararları çerçevesinde yapılır.
p) Arıcı, arıcı kimlik kartını, resmî görevliler
tarafından talep edilmesi durumunda birliğe kayıtlı olduğunu belgelemek için
göstermek zorundadır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Temel Petek ve Bal
Standardı
Temel petek
Madde 6 - (1) Piyasaya arz edilen temel
petekler aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır.
a) Temel petek üretiminde kullanılan balmumu 1
atmosfer basınçta 120
C de 15 dakika süreyle veya eş bir sterilizasyon
işlemine tabi tutulmalıdır.
b) Temel peteğe, balmumunun doğal yapısında
bulunmayan, parafin, serezin, iç yağı, reçine, oksalik asit, ağartıcılar gibi
yabancı maddeler karıştırılmaz.
c) İl müdürlükleri temel petek üretim
işletmelerini en az yılda iki kez standartlara uygunluğu yönünden kontrol
eder.
(2) Bakanlıkça düzenleme yapılıncaya kadar TSE
standartları esas alınır.
Bal standardı
Madde 7 - (1) Bal üretimi standardı, ilgili
mevzuat çerçevesinde yürütülür.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: Ana Arı Yetiştiriciliği,
Eğitimi ve Arılarda Suni Tohumlama
Ana arı yetiştiriciliği ve eğitimi
Madde 8 - (1) Damızlık ana arı, ana arı
yetiştiriciliği ve eğitimi uygulama usul ve esasları Bakanlıkça
belirlenir.
(2) Bakanlık, arıcılara yönelik Ana Arı
Yetiştiriciliği Sertifikası vermek üzere, ana arı yetiştiriciliği kursları
düzenler ve düzenletir; kurs ücretleri dâhil olmak üzere bu kursların
düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları belirler.
Arılarda suni tohumlama
Madde 9 - (1) Suni tohumlama yapacak gerçek
ve tüzel kişilere eğitim sonucunda Bakanlıkça sertifika verilir. Suni tohumlama
ile ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
BEŞİNCİ BÖLÜM: Ballı Bitkiler ve Orman
Amenajman Planı
Ballı bitkiler
Madde 10 - (1) Ballı bitkiler tarımını ve
polinasyonu geliştirici ve özendirici tedbirler Bakanlıkça alınır.
Orman amenajman planı
Madde 11 - (1) Arıların istifade edebileceği
orman ağaçlarının kesilmesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığının yapacağı uygun bir
amenajman planı çerçevesinde uygulanır.
(2) Bal üretimi için ayrılacak orman alanların;
amenajman planlarının tespiti, faydalanma zamanı, süresi, şartları, faydalanmada
öncelik alacak yetiştiricilerle ilgili kriterler ve birim alana konulacak kovan
sayıları, Bakanlık İl Müdürlükleri, birlik ve ilgili Orman ve Su İşleri
Bakanlığı Bölge Müdürlüğünce tespit edilir.
ALTINCI BÖLÜM: Zirai Mücadele
Tedbirleri
Zirai mücadele tedbirleri
Madde 12 - (1) İlaçlamada aşağıdaki hususlara
uyulur.
a) Mevcut imkânlar ölçüsünde arılıkların ilaçlama
yapılan alanlardan uzak yerlerde bulunmasına özen gösterilir.
b) Zirai mücadele yapılacak yerlerdeki ve
çevresindeki arıcılara, mücadele yapacak kuruluş ve şahıslar tarafından yedi gün
önceden, ilaçlama programına alınan bölgenin genişliği, kullanılacak ilacın
cinsi, atılma zamanı, etki süresi ile bal arılarına olan etkisi
duyurulur.
c) Arıcılar, il/ilçe müdürlüklerinden,
bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi alır.
ç) Bitki koruma ürünleri, kullanıma arz edilen
hâliyle ve etiketinde belirtilen tavsiyelere göre uygulanır. Buna aykırı
uygulamalarda sorumluluk uygulayana ve uygulanmasına izin verene
aittir.
d) Kullanılan bitki koruma ürünlerinin artık ve
ambalajları kullanıcıları tarafından uygun şekilde imha edilmek
zorundadır.
e) Zirai mücadelede bal arılarını korumak için
öncelikle sıvı ilaç kullanılır.
f) İlaçlamalar sırasında arıların su içtiği
kaynaklara ilaç bulaştırılmaz.
g) İlaçlamalar akşam üzeri veya sabah erken
saatlerde, arıların uçuş yapmadıkları zamanlarda uygulanır.
(2) Bitki koruma ürünlerini etiket bilgilerine
uygun şekilde kullanmayanlar ve bitki koruma ürünlerinin artık ve ambalajlarını
Bakanlıkça belirlenen esaslara göre imha etmeyenler hakkında 5996 sayılı
Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 39 uncu maddesine
göre işlem yapılır.
(3) Bakanlıkça; arıcı, zirai mücadele yapacak
olan yetiştirici ve ilaç tatbik eden elemanlara arıların ilaçlardan
etkilenmemesi ve doğabilecek zararların önlenmesi için düzenli olarak eğitim
çalışmaları yapılır veya yaptırılır.
YEDİNCİ BÖLÜM
Tomruk Tahsisi, İthalat ve İhracat
İzni
Tomruk tahsisi
Madde 13 - (1) Kovan imal edecek özel ve
tüzel kişi ve kuruluşlara kereste tahsisi, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca
yapılır.
İthalat ve ihracat izni
Madde 14 - (1) Damızlık arı ve damızlık arı
materyalleri ile arı hastalık ve zararlılarında kullanılacak veteriner
müstahzarların imal, ithal ve ihracı, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki
Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun uygulanmasını sağlamak üzere çıkarılan
yönetmelikler ile Ekonomi Bakanlığınca yayımlanan ithalat ve ihracat ile ilgili
mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır.
SEKİZİNCİ BÖLÜM: Arı Sağlığı, Denetim, Kontrol
ve Kayıt
Arı sağlığı
Madde 15 - (1) Arı hastalık ve zararlıları
ile etkin ve yaygın mücadele için merkez birlikleri, il birlikleri aracılığı ile
belirli programlar dâhilinde toplu ilaçlama uygulaması yaptırır.
Denetim
Madde 16 - (1) Bakanlıkça; gerçek ve tüzel
kişilerin ürettikleri damızlık ana arılar ile ana arı yetiştiriciliği ve suni
tohumlama konularındaki çalışmaları belirlenmiş ilgili mevzuat çerçevesinde
denetlenir.
(2) Yapılan denetleme sonucunda ana arı
yetiştiriciliği veya arı suni tohumlaması yapan gerçek veya tüzel kişilerin ya
da ürettikleri ana arıların kusurlu veya yetersiz bulunmaları halinde
sorumluları birinci defa yazılı olarak ikaz edilir, ihmalin veya kusurun
sürdürülmesi halinde çalışma izinleri iptal edilir.
Kontrol
Madde 17 - (1) İl ve ilçe müdürlükleri,
arıcıların ilgili mevzuata uygun olarak bal üretimi yapmaları için gerekli
tedbirleri alır, denetimleri yapar. Ayrıca diğer arı ürünlerinin yurt içi
denetim ve kontrollerini 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda
ve Yem Kanunu çerçevesinde yürütür.
(2) Arıcılar, veteriner tıbbi ürünlerinin
kullanımında, ilgili mevzuata riayet etmek, kullandıkları veteriner tıbbi
ürünleri kayıt altına almak, reçeteleri muhafaza etmek ve denetimlerde Bakanlığa
sunmak zorundadır.
(3) İl/ilçe müdürlükleri; üretilen arı, arı
ürünleri ve arıcılıkla ilgili her türlü alet, makine, petek, kovan ve arıcılık
malzemesini, arıcılık konusunda yetişmiş personel aracılığıyla kontrol ettirmeye
ve rapor tanzimine yetkilidir.
Kayıt
Madde 18 - (1) Bakanlık, arıcılık kayıt
sisteminin oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar ile kovan plakasının içeriği
ve standartlarını belirler.
(2) Arıcılık Kayıt Sistemi aşağıdaki hususlar
çerçevesinde yürütülür.
a) Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS), Bakanlığın
sorumluluk ve yetkisinde belirlenen esaslar dahilinde birlikler ile işbirliği
halinde yürütülür.
b) Yetkilendirilmiş il/ilçe müdürlük personeli,
Türkvet'te kayıtlı arıcılara işletme tanımlama numarası ile sistemde işletme
açılması, açılan işletmelere, kovan plakalarının ve verilerinin girilmesi
işlemlerinde yetkilidir. Birlik personelinin siteme veri giriş yetkileri
Bakanlıkça belirlenir.
DOKUZUNCU BÖLÜM: Son Hükümler
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
Madde 19 - (1) 25/5/2003 tarihli ve 25118
sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Arıcılık Yönetmeliği yürürlükten
kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 20 - (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde
yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 21 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder