Arı Sokması
Yaz aylarında başımıza gelebilecek tatsız sürprizlerden biri de arı sokmalarıdır. Arı sokmasının verdiği rahatsızlık kişiden kişiye değişir. Neyse ki hayati tehlike oluşturabilen ciddi reaksiyonlar nadiren görülür.Arı Sokan Kişide Neler Görülür?
Genellikle arının iğnesiyle verdiği zehir, o bölgede basit bir bölgesel reaksiyona yol açar. Ağrı, şişlik, kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık oluşur. Ağrı birkaç saatte geçer, şişlik ise genellikle ertesi gün kaybolur.Nadiren ciddi sistemik reaksiyonlar görülür. Bu durumda, vücudun farklı yerlerinde döküntü, kızarıklık, şişlikler olabilir. Bulantı, kusma, baş dönmesi, nefes almada zorluk ortaya çıkar. Kan basıncının düşmesiyle kişi şok tablosuna girer. Bu acil bir durumdur ve arı sokmasından sonra birkaç dakika içinde görülür.
Arı Sokması Sonrası Ne Yapılmalı?
Öncelikle, arının iğnesini biran önce çıkarmak doğru olur. Bunu tutup çekerek değil, kredi kartı gibi künt kenarlı bir cisimle cildi kazıyarak yapmak tercih edilmelidir.Yara su ve sabunla yıkanır.
Buz uygulaması vücudun vereceği alerjik reaksiyonu azaltacaktır. Çocuğun izin verdiği ölçüde yarım saate kadar buz uygulanabilir.
Yara yerine karbonatlı su sürülebilir.
Duruma göre ağrı kesiciler veya antihistaminik türü alerji ilaçları yararlı olabilir.
Eğer;
Arı Sokması Nasıl Önlenebilir?
Açık havada arıların dikkatini çekmemek için kokulu sabun, şampuan, losyon gibi ürünleri kullanmamak, parlak renkli çiçekli giysiler giymemek uygun olur.Çocuğa arı üzerine konduğunda hareketsiz kalmasını öğretmelisiniz. Ani hareketler arının savunmaya geçip sokmasına neden olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder