9 Mart 2013 Cumartesi

Balıkesir Bal Üretiminde Liderliğe Soyunuyor


BEYAZ et, yumurta, süt, et ve zeytin üretiminde Türkiye’deki iller arasında ilk sıralarda yer alan Balıkesir, bal üretiminde de liderliğe göz dikti. Balıkesir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, bölgedeki 90 milyon liralık bal üretimini 180 milyon liraya çıkarmak için 714 hektar ’bal ormanı’ tesis ettiklerini açıkladı. 

Recep Ateş, geçen yıl Balıkesir Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa ’Arıcılık Çalıştayı’ düzenlediklerini, arıcıların sorun ve önerilerini dinleyip, daha fazla üretim sağlanması için harekete geçtiklerini belirtti. Ateş, arıcıların istekleri doğrultusunda ormanlarda düzenlemeler yaptıklarını ifade ederek, “Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, son yıllarda yenilenen orman amenajman planlarına, yeni tesis edilen bal ormanlarını ekledi. Yeni oluşturulan arıcılık alanları ve Balıkesir’in doğal bitki örtüsü ildeki arıcıları bal üretiminde ülke liderliğine yükseltecek duruma geldi” dedi. 

ORMANLAR ZENGİN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE SAHİP

Ateş, Balıkesir’in coğrafi konumu nedeniyle, kuzeyde Bandırma, Kapıdağı ve Gönen civarında Karadeniz iklim karakterini, Ege kıyısında, Edremit, Kazdağı’nın batısı, Madra Dağı’nın güneybatısında Akdeniz iklim karakterini, doğusunda da Dursunbey Alaçam Dağları’nda karasal iklim karakterini gösterdiğini söyledi. Bu iklim özelliklerinden dolayı Balıkesir ormanlarının, zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu ifade eden Ateş, “Arıcılığa uygun türlerden, Kestane ve Ihlamur yoğun şekilde Bandırma Kapıdağ ve Karadağ’da yayılış göstermektedir. İlkbaharda bu alanlar arıcılar tarafından yoğun şekilde kullanılmaktadır. Orman içi, açıklıklar ve yol kenarları adeta bir kovan denizi gibi görünmektedir” dedi. 

ARICILAR YOĞUN ŞEKİLDE KULLANIYOR

Havran’da yoğun balsarılı Kızılçam sahaları bulunduğunu anlatan Ateş, “Arıcılarımız tarafından bu alanlar, özellikle ilkbahar sonrası çiçeklerin azaldığı bir dönemde, yaz sonu, sonbahar başında kurtarıcı can simidi gibi görülmektedir. Kepsut İlçesi Dereli ve Sarfaklar köyleri civarındaki balsarılı alanlar, Orman Amenajman planında Bal Üretim Ormanı olarak ayrılmış ve arıcılarımız tarafından yoğun şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Balıkesir’de Karaçalı, genelde açık ve bozuk orman alanlarında yayılış göstermekte ve önemli bir bal üretim potansiyeli olduğundan erken ilkbaharda arıcılar tarafından tercih edilmektedir” dedi.

BAL ALAYIM DERKEN ORMANA ZARAR VERMEYİN

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, arıcıların daha iyi bal elde etmesi, ekonomiye daha büyük katkı sağlaması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini, beş yeni proje ile 714 hektar bal ormanı oluşturduklarını söyledi. Ateş, yapılanlarla yetinmediklerini, bozuk orman alanlarını da arıcılık için uygun kestane, ıhlamur, erguvan, akasya, sofora, sandal, pürençalısı, güveykandili, davulga, karaçalı, badem, ahlat gibi çiçekli ağaç, çalı ve otsu türler ile bitkilendirdiklerini belirtti. Ateş, arıcılar için yapılan bu çalışmalara karşı tek isteklerinin ormanın korunması olduğunu dile getirerek, “Çalışmalarımızdan sonra arıcılar bir yerine üç kez bal alabilecek. Bizim arıcılardan tek isteğimiz, çiçek mevsimi bittiğinde, otlar kuruduğunda, kovanlardan bal almak için tütsü yaparken dikkat etmeleri. Eğer tütsü esnasında kuru otlara bir kıvılcım sıçrarsa, emekler heba olur. Tek isteğimiz dikkat” diye konuştu.

BALIKESİR’DE 100 BİN KOVAN VAR

Recep Ateş, Balıkesir Arıcılar Birliği’nin bin 20 üyesine ait 100 bin kovan bulunduğunu, her yıl 90 milyon lira gelir elde ettiklerini, bal ormanlarının tesisi ile birlikte üretimin ve kovan sayısının yüzde yüz artacağını ve gelirin 180 milyon liraya çıkacağını söyledi. Ateş, değişik bölgelerden gelen gezginci arıcıların Balıkesir’de kestane ve ıhlamur alanlarını tercih ettiğini söyledi.

HEDEF SERTİFİKALI ÜRETİM

Recep Ateş, en büyük hedeflerinin güvenli gıda için sertifikalı üretim olduğuna dikkat çekti. Vatandaşların en çok sahte baldan korktuğunu, sahte balların aroması, görüntüsü ile gerçek baldan ayırt edilmesinin çok zor olduğunu ifade eden Ateş, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa sertifikalandırma çalışmasına başlayacağız. Vatandaşlar bal alırken sertifikası olup olmadığına bakacak, güven ve gönül rahatlığı ile bal satın alacak” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder